Megawijk met 5000 woningen (met uitzicht op Rotterdam) moet helpen tegen woningtekort

9 februari 2019

694-1

Aan de rand van Rotterdam worden 5000 woningen gebouwd op bedrijventerrein Rivium. Het zorgenkindje van de gemeente Capelle aan den IJssel, waar veel leegstand is, moet een hippe wijk worden met koffietentjes, supermarkten en sportscholen. Er komt plek voor zo’n 9000 bewoners.

Dit jaar nog moet begonnen worden met de sloop van oude kantoorpanden en binnen twee jaar moeten de eerste woontorens af zijn. In 2030 moet het hele gebied klaar zijn.

Vier projectontwikkelaars hebben grote blokken gekocht op het bedrijventerrein dat nu nog grotendeels bestaat uit lege kantoorpanden. Enkele daarvan worden getransformeerd tot woningen. Het grootste deel gaat tegen de vlakte en wordt vervangen door moderne woontorens.

Het wordt een mix van huur- en koopwoningen gericht op studenten, starters en professionals. Maar ook jonge stellen met één kind of mensen waarvan de kinderen juist net het huis uit zijn vallen onder de doelgroep. De prijzen zullen variëren tussen ‘betaalbaar’ en ‘exclusief’.

Parkshuttle

,,Een doelgroep die het fijn vindt om dichtbij de stad te wonen. Met de uitbreiding van de onbemande parkshuttle, die straks over de openbare weg gaat rijden, ben je zo in Rotterdam”, zegt wethouder Dick van Sluis (stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening).

Het terrein, dat nu een troosteloze indruk maakt, moet bruisen. In de plinten van de gebouwen komen voorzieningen. ,,Dat trekt ook weer bedrijven aan.” De woontorens zullen gaan tot 25 bouwlagen, dat is ongeveer 75 meter hoog.

,,Als je de Van Brienenoordbrug afrijdt, kijk je nu naar links. Straks ook naar rechts, want dat wordt ook iets speciaals. Bovendien heb je vanuit de woontorens prachtig uitzicht op Rotterdam”, aldus de wethouder.

Met de nieuwbouwplannen wordt een oplossing gevonden voor de leegstand én de toenemende vraag naar woningen. Naar verwachting worden er 7000 tot 9000 inwoners aan het bevolkingsaantal van Capelle toegevoegd. Dat is een stijging van ruim 10 procent.

Het gemeentebestuur overlegt met de projectontwikkelaars en andere betrokkenen. Voor de zomer beslist de gemeenteraad over de invulling van het gebied. Daarna kunnen de bouwvergunningen worden aangevraagd.

Leegstand

Als de belofte van de gemeente Capelle aan den IJssel uitkomt, is Rivium over een paar jaar dé nieuwe woonwijk aan de rand van de stad, waar je een appartement wil hebben. Als je het nu doorkruist, zie je kantoorpanden en wat desolate stukjes groen. Wat je niet ziet, is dat die gebouwen grotendeels leeg staan. Van de 260.000 vierkante meter aan kantooroppervlak is maar 100.000 vierkante meter bezet. Er werken nu zo’n 6500 werknemers in plaats van de 12.000 tijdens hoogtijdagen.

De gemeente is al jaren bezig om het kantorenpark weer op te vullen. Er werd gesproken over verticale stadslandbouw, een Rivius Campus en er was hoop dat de Chinezen zich in groten getale in de Capelse kantoorpanden zouden vestigen. De gemeente sloot een partnerovereenkomst met de Chinese stad Jiashan, maar ook dat bleek het almaar toenemende probleem niet op te lossen.

Sfeer

Er is weinig te beleven op het Rivium en het is een stuk van Capelle aan den IJssel waar je het liefst zo snel mogelijk doorheen rijdt. Dat is straks anders, stelt het stadsbestuur. Bankjes, bomen en ontmoetingsplekken moeten een sfeer van samenkomst creëren. De pak hem beet 5000 woningen worden gevuld met jonge mensen, studenten, starters of mensen van wie de kinderen net het huis uit zijn. ,,Op alle gebouwen komen groene daken. Dat verplichten we”, licht wethouder Dick van Sluis toe. ,,Dat moeten plekken worden waar de bewoners samenkomen. Stadstuinen, misschien wel met een zwembad?’’

Vier projectontwikkelaars die blokken hebben opgekocht, gaan er slopen én bouwen. ,,Gelukkig dat wij het gebied op tijd hebben ontdekt. We zijn heel enthousiast’’, zegt Peter van Hoepen, directeur van Waterford.

Zijn bedrijf heeft zojuist hun eerste gebouw op Rivium opgeleverd. Rive Republic heet het voormalige kantoorpand waar nu 111 studio’s in zitten. De eerste bewoners hebben net hun intrek genomen. ,,Het is een interessant gebied waar veel innovatieve dingen gebeuren. De mogelijkheden zijn enorm. We hebben twee blokken gekocht die we deels transformeren. Een ander deel slopen we en daar zetten we nieuwbouw neer. Het worden kleine woningen met betaalbare huurprijzen.’’

De projectontwikkelaars wachten met concrete plannen tot de gemeenteraad er een klap op heeft gegeven. En dan kan het snel gaan, zegt wethouder Van Sluis. Nog dit jaar kan begonnen worden met slopen. Binnen twee jaar moeten er gebouwen staan en in 2030 moet het echt af zijn. De hoop en verwachting van de gemeente is dat de woningen, cafés, koffietenten, supermarkten en sportscholen ook bedrijven aantrekken, waardoor die de overgebleven leegstand opvullen.

,,Vroeger had je een bedrijventerrein en een woonwijk. Tegenwoordig moet dat veel meer mengen. Bedrijven willen hier niet zitten omdat er geen voorzieningen zijn’’, zegt de wethouder. Er worden honderden miljoenen in het gebied gepompt.

Op niet alle vragen is al een antwoord. Zo wordt nog gekeken naar fileproblematiek. ,,We onderzoeken of de huidige infrastructuur dit aan kan. Voorheen kwamen er veel werknemers naar het Rivium, nu bewegen ze zich in tegengestelde richting. We gaan er vanuit dat veel bewoners van de nieuwe wijk gebruik maken van het openbaar vervoer. Het zijn geen gezinnen met meer auto’s voor de deur. Maar we moeten natuurlijk wel goed onderzoeken wat het doet met de verkeersstromen’’, vertelt Van Sluis.

Groen

Er worden gesprekken gevoerd met aanbieders van openbaar vervoer over bijvoorbeeld ov-fietsen en deelauto’s. Er moet meer plek komen voor groen doordat auto’s niet meer geparkeerd zullen staan langs de weg, maar in garages. Het college noemt het een ‘gamechanger’. ,,Dit is écht iets bijzonders.’’ De gebouwen zullen duurzaam en aardgasloos worden gebouwd. Ook daar worden al gesprekken over gevoerd, onder andere met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. ,,We zijn blij dat we jonge Capellenaren in onze stad kunnen houden door ze woningen aan te bieden’’, zegt wethouder Harriët Westerdijk.

De gemeente verwacht dat ook veel Rotterdammers enthousiast worden van de plannen, vooral nu het zo lastig is om aan woonruimte te komen in die stad. Van Sluis: ,,Het meest magische van het Rivium is dat je vanuit die woontorens een geweldig uitzicht hebt op Rotterdam…’’

Woningnood 
De krappe woningmarkt zorgt ervoor dat het haast onmogelijk is om aan een woning in Rotterdam te komen. Het dwingt mensen uit te wijken naar randgemeenten.

Ook onder studenten is de nood hoog. De populariteit van Rotterdam trekt aan, waardoor het vechten is voor een plekje. De eerste 111 studio’s op het Rivium (660-715 euro) waren binnen een paar uur allemaal verhuurd.

AD 09-02-19

Vragen

Kijk voor veel vragen, en alle antwoorden, op de speciale pagina Vragen? Antwoorden!

Niets missen?

Op de hoogte blijven van Rivium District? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan