Welkom in onze denkwereld

Rivium District aan de Nieuwe Maas transformeert de komende jaren naar een gave hoog stedelijke woonwerkwijk, met circa 5.000 stadswoningen. Hiermee transformeert het verouderde kantoren- en bedrijvenpark Rivium tot een toekomstbestendig en prachtig stuk stad.

Rivium District_header 1_2560x800

Stel je voor…

Stel je een centrale verbindende Boulevard voor, als groene loper richting de oever van de Nieuwe Maas. Op het daaraan gelegen Waterplein is het een komen en gaan van spetterende waterbus en -taxi’s die de bewoners van en naar de Rotterdamse oevers varen: studenten, werkenden en dagjesmensen.

Hier komen ook de buurtbewoners samen om in de avondzon te genieten van een verkoelend drankje, een hapje eten en een goed gesprek. Anderen sporten of ontspannen op de buitenplekken op de Boulevard en het park of in de diverse sport- en welnessruimten in de buurt. Op het levendige Marktplein wordt gewinkeld, gegeten, geflaneerd en is het ‘zien en gezien worden’.

Een heerlijke plek

De plek voor ontmoeting en verbinding met elkaar. Alles voor de dagelijkse inkoop en persoonlijke verzorging is hier te vinden. Van de kleinere winkeltjes, supermarkt, werkateliers, haar- en nagelstudio’s, kledingateliers en patisserie. De combinatie van hoogstedelijk wonen, werken, sporten en voorzieningen op deze bijzondere plek aan de rivier, maakt dat een eigen wereld ontstaat. Een wereld van dynamiek en met reuring. Maar ook eentje van rust: in de eigen woning of werkplek, op het eigen balkon of dakterras of in een van de vele binnentuinen.

Rivium District_Wonen_1_1344x840
02 HNR balkonview Rooftop market daytime blue sky lr

Wonen

Wonen gebeurt in hoge dichtheid en vooral in appartementen. In woontorens en stedelijke blokken die in een strakke geleding langs de Boulevard staan. In de blokken ontstaan intieme verticale buurtjes en nieuwe communities.

Met innovatieve woonvormen en (modulaire) concepten wordt ingespeeld op de woonwens van vandaag. En wordt flexibiliteit geboden voor de toekomstige vraag: van studio’s van ca. 40 m2 bvo en twee- en driekamerwoningen van 60-80 m2, tot royale stadslofts van ca. 175 m2. De plek biedt een rijke variatie aan met name de kleinere huishoudens die dit gebied zal aanspreken.

Dynamische stadswijk

Flexibiliteit in ruimten wordt ook geboden in flexibiliteit in huur en koop: continue blijven inspelen op de vraag van de markt is in het belang van het ontwikkeltempo van het gebied. Maar liefst 60% van het totaalprogramma is ‘betaalbaar’, van sociale huur (10%) tot middenhuur en -koop in een brede variatie. De overige 40% in huur- en koop is de vrije sector, die de marktprijzen volgt. Met deze variatie in ruimten en prijzen wordt het brede spectrum in wonen bediend.

Rivium District_Werken_1_1344x840
03 HNR ooghoogte Randen Rivium Oostlaan lr

Werken

Werken en voorzieningen, zowel maatschappelijk als commercieel, zien we vooral terug in de transparant uitgevoerde plinten met hoge verdiepingshoogten, waardoor levendigheid in het straatbeeld wordt versterkt. Zowel langs de Boulevard als in de zijstraten.

Een deel van de bestaande kantoortorens zal blijven bestaan of zelfs weer opbloeien, wat ook geldt voor een aantal bedrijfjes in de wijk. Het hightech karakter blijft zichtbaar. Er komen medische voorzieningen, een basisschool, hotelconcepten, ruimten voor zakelijke en persoonlijke dienstverlening en een diversiteit aan winkeltjes met een foodcourt en supermarkt.

Elk bouwblok biedt ruimten voor (woon-) werkateliers en gemeenschappelijke ruimten voor zowel de werkenden alsook de bewoners.

Rivium District_Connectie_1_1344x840
07 HNR Rivium ooghoogte vanaf overzijde waterview_blauwe lucht lr

Connectie

Het leggen van verbindingen tussen mensen, zowel binnen de bouwblokken en tussen de bouwblokken in de wijk, wordt gestimuleerd. Fysiek en programmatisch. De inrichting van de openbare ruimte speelt daarin een cruciale rol. Deze openbare ruimte is het ruimtelijk raamwerk waarin de bouwblokken zich profileren, waar vooral op maaiveld, de stoepen en binnentuinen, het park en de pleinen, connecties worden gelegd.

De verbindingen binnen de wijk en van de wijk met de Rotterdamse regio zijn zorgvuldig gelegd. Deelvervoer, free floating en ‘mobiliteit als een service’ wordt stevig ingezet. Met het reeds aanwezige hoogwaardig openbaar vervoer van zelfrijdende shuttles, en de waterbus en -taxi wordt het ‘omdenken’ vanaf de eerste dag geprikkeld. En binnen de wijk wordt het gebruik van de fiets en de benenwagen gestimuleerd. Spierkracht, dat houdt ons in beweging.

Rivium District_Groen_1_1344x840
04 HNR ooghoogte Rivium 2e straat lr

Meer dan groen

Duurzaam leven, dat is het streven. Van een eigen innovatief ‘smart grid’ voor de wijk met warmte- en koudeopslag, met energie neutrale gebouwen, met duurzaam vervoer en duurzaam materiaalgebruik wordt de toon gezet.  Maar duurzaam leven betekent ook aandacht voor elkaar en voor de buurt en wijk. Rivium District wordt een plek voor en door mensen. Om in te leven en te beleven.

Zij, de nieuwe bewoners met verschillende leefstijlen en verschillende achtergronden zullen zich ‘inpluggen’ in deze wijk. Dit wordt een blend van sociaal demografische en economische bewoners met doorstromers uit Capelle en instromers vanuit de regio tot internationalen.

Ons doel is dat zij zich zó sterk verbonden voelen met het Rivium dat zij een duurzaam netwerk gaan vormen voor en met elkaar. En voor de volgende generatie. Want vanaf nu gaat het Rivium weer stromen en een spetterende toekomst tegemoet.