De Caap: 150 meter hoge blikvanger voor wijk Rivium

14 november 2019

K7UGznZ

De Zwarte Hond heeft het voorlopig ontwerp voor woontoren De Caap in het transformatiegebied Rivium in Capelle aan den IJssel gepresenteerd. Het 150 meter hoge gebouw is bedoeld als hart en blikvanger van de nieuwe wijk, die de komende tien jaar zijn beslag moet gaan krijgen. In De Caap komen 1.700 woningen en voor 10.000 vierkante meter aan commerciële voorzieningen.

De gemeente Capelle aan den IJssel wil het met leegstand kampende bedrijventerrein Rivium in het komend decennium transformeren tot een hippe wijk met ongeveer 5.000 woningen, verschillende werkfuncties, winkels en horeca. Voor de ontwikkeling van de wijk werkt de gemeente Capelle met een gebiedspaspoort, waarvan onlangs een 2.0-versie is voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het grootste deel van de bestaande panden wordt gesloopt en vervangen door woontorens, een kleiner deel wordt getransformeerd. Zo zijn begin dit jaar de eerste woningen in een voormalig kantoorpand opgeleverd. Het gaat om het project RIVE Republic, waarbij Van Ginneken Architecten en HIK Ontwerp verantwoordelijk zijn voor het ontwerp.

Woontoren De Caap, die als ‘landmark’ voor de wijk moet fungeren, compenseert zijn grote schaal met verfijning in de gevel. Deze is geleed in naar voren en terugliggende delen en beschikt over een duidelijk afleesbare commerciële plint. In de plint worden winkels en horeca afgewisseld met de entrees tot de woningen. Deze entrees leiden tevens naar de groene binnenhof van het gebouw.

Hoewel gebruik van duurzame mobiliteit als de fiets en een parkshuttle door de wijk volgens De Zwarte Hond zal worden gestimuleerd, wordt het gebouw ook voorzien van een parkeergarage. Mocht het autogebruik in de toekomst afnemen, kan deze garage worden omgebouwd naar andere functies, aldus het architectenbureau.

De Zwarte Hond gaat het ontwerp nu verder uitwerken. Wanneer De Caap precies wordt gerealiseerd, is nog niet bekend.

Bron: Architectenweb

Vragen

Kijk voor veel vragen, en alle antwoorden, op de speciale pagina Vragen? Antwoorden!

Niets missen?

Op de hoogte blijven van Rivium District? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan