Bewoners blazen 'tochtgat Rivium' nieuw leven in

25 mei 2018

694

Binnen een jaar wonen er mensen op bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel. Gisteren is het startschot gegeven voor de transformatie van een leegstaand kantoorpand tot wooncomplex.

In het voormalige kantoorgebouw De Rijckevorsel, waar voorheen Brunel gevestigd was, komen 111 studio’s voor hoogopgeleide jonge professionals. Rive Republic gaat het gebouw heten. Een paar honderd meter verderop, in het voormalige kantoor van Imtech, komen appartementen in een complex met de naam Rive Campus. In totaal zijn er daarmee straks 180 woningen op het Rivium

Het bedrijventerrein kampt al jaren met veel leegstand. Het lukte de gemeente Capelle samen met de eigenaren van de panden niet voldoende om nieuwe bedrijven aan te trekken. ,,Toen ik acht jaar geleden wethouder werd, stond dit bekend als het tochtgat Rivium”, zegt wethouder Eric Faassen van Economische Zaken.

Daarom is nagedacht over een nieuwe bestemming voor de leegstaande kantoorgebouwen, om van het Rivium weer een levendig gebied te maken. Sinds vorige week, toen de vergunning voor woningbouw onherroepelijk verklaard is, is het mogelijk om ze te transformeren tot studio’s en appartementen. Projectontwikkelaar Waterford maakt als eerste van die mogelijkheid gebruik.

Wasserette

De grondige verbouwing van beide panden begint binnenkort, zodat de eerste huurders er begin volgend jaar in kunnen. In Rive Republic komt beneden een gemeenschappelijke ruimte met een wasserette. ,,Bewoners kunnen met een chip zowel de deuren openen als de wasmachines bedienen”, zegt Peter van Hoepen, directeur van Waterford. Buiten komt een gezamenlijke tuin met picknickbanen en een ligweide. Rive Campus, dat een L-vorm heeft, krijgt een binnentuin.

“Bewoners kunnen met een chip zowel de deuren openen als de wasmachi­nes bedienen.”

Waterford-directeur Peter van Hoepen

Het gaat niet om studentenwoningen, benadrukt Van Hoepen. ,,Studenten mogen er natuurlijk wel wonen, maar deze studio’s en appartementen zijn vooral bedoeld voor afgestudeerden die aan hun eerste baan beginnen. De woningen zijn hoogwaardig afgewerkt met onder andere een inbouwkeuken.”

Slaapkamer

Van Hoepen, die voor de toekomst nog meer (woning)plannen heeft op het Rivium, is ervan overtuigd dat jonge professionals willen wonen op een industrieterrein. ,,Er is steeds meer behoefte aan kleine woningen. Deze studio’s zijn voor mensen die goede wifi belangrijker vinden dan een extra slaapkamer. En ze hoeven hier alleen maar een tunneltje door om in Rotterdam te staan.”

Dat beaamt wethouder Dick van Sluis van Stadsontwikkeling. ,,Deze woningen zijn perfect voor mensen die minder traditioneel denken over huisje, boompje beestje. Het draait bij hen minder om bezit en meer om de beleving.”

Hij is dan ook blij dat Van Hoepen zijn nek heeft durven uitsteken. ,,Zulke mensen heb je nodig. Anderen volgen dan vanzelf.”

Zijn collega Faassen is ervan overtuigd dat het Rivium over vier tot acht jaar een plek is waar wonen, werken en recreëren samen gaan. ,,Door de komst van deze woningen ontstaat draagvlak voor voorzieningen als winkels, een kleine supermarkt, een wasserette, flexplekken en kleinschalige horeca.”

De toekomstige bewoners kunnen straks met innovatief vervoer snel in Rotterdam zijn. De zelfrijdende Parkshuttle mag in de toekomst over de openbare weg en rijdt dan door naar de Erasmus Universiteit. De nieuwe waterbushalte bij brasserie Zalmhuis krijgt een directe verbinding met de Rotterdamse metrohalte Kralingse Zoom.

AD 25-05-18

Vragen

Kijk voor veel vragen, en alle antwoorden, op de speciale pagina Vragen? Antwoorden!

Niets missen?

Op de hoogte blijven van Rivium District? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan