Rivium District zet stad op de horizon

17 juni 2021

Rivium District Waterford

Het Rivium aan de Nieuwe Maas transformeert de komende jaren naar een hoogstedelijke woonwerkwijk met ruim circa vijfduizend stadswoningen. Hiermee transformeert het verouderde kantoren- en bedrijvenpark Rivium in Capelle aan den IJssel tot een toekomstbestendige en prachtig stuk stad: Rivium District.

Stad op de horizon

Het gaat nog even duren, maar we kunnen het toekomstbeeld al schetsen. Stel je een verbindende Boulevard voor, als groene loper richting de oever van de Nieuwe Maas. Deze groene as komt uit op het Waterplein, waar het een komen en gaan is van spetterende waterbussen en watertaxi’s, die de bewoners van en naar de Rotterdamse oevers varen. ’s Avonds geniet je hier aan het water in de avondzon van een verkoelend drankje, een lekker hapje eten en een goed gesprek. Op de Boulevard en in het park vind je plekken om te sporten of te ontspannen. Op het levendige Marktplein wordt gewinkeld, gegeten en geflaneerd. De combinatie van hoogstedelijk wonen, werken, sporten en voorzieningen op deze bijzondere plek aan de rivier, maakt dat een eigen wereld ontstaat. Een wereld van dynamiek en met reuring. En ook eentje van rust: in de eigen woning of op de werkplek, op het eigen balkon of dakterras, of in een van de vele binnentuinen.

Wonen

De circa vijfduizend woningen worden vooral gerealiseerd in woontorens en stedelijke blokken die in een strakke geleding langs de Boulevard staan. In de blokken ontstaan intieme verticale buurtjes en nieuwe communities. Met innovatieve woonvormen en (modulaire) concepten wordt ingespeeld op de woonwens van vandaag. En er wordt flexibiliteit geboden voor de toekomstige vraag: van studio’s van ca. 40 m2 en twee- en driekamerwoningen van 60-80 m2, tot royale stadslofts van ca. 175 m2. De plek biedt een rijke variatie aan met name de kleinere huishoudens die dit gebied zal aanspreken. Flexibiliteit in ruimten wordt ook geboden in flexibiliteit in huur en koop: continu blijven inspelen op de vraag van de markt is in het belang van het ontwikkeltempo van het gebied. Maar liefst 60% van het totaalprogramma is ‘betaalbaar’, van sociale huur (10%) tot middenhuur en -koop in een brede variatie. De overige 40% in huur en koop is in de vrije sector, die de marktprijzen volgt. Met deze variatie in ruimten en prijzen wordt het brede spectrum in wonen bediend.

Werken en voorzieningen

Werken en voorzieningen, zowel maatschappelijk als commercieel, worden gerealiseerd in de transparant uitgevoerde plinten met uitzonderlijk hoge verdiepingen, waardoor levendigheid in het straatbeeld wordt versterkt zowel langs de Boulevard als in de zijstraten. Een deel van de bestaande kantoortorens zal blijven bestaan of zelfs weer opbloeien, wat ook geldt voor een aantal bedrijfjes in de wijk. Het hightech karakter van het gebied blijft zichtbaar. Er komen medische voorzieningen, een basisschool, hotelconcepten, ruimten voor zakelijke en persoonlijke dienstverlening en een diversiteit aan winkeltjes met een foodcourt en supermarkt.

Duurzaam leven

Duurzaam leven, dat is het streven. Met een eigen innovatief ‘smart grid’ voor de wijk met warmte- en koudeopslag, energieneutrale gebouwen  en duurzaam materiaalgebruik wordt de toon gezet.  Qua mobiliteit worden deelvervoer, slim parkeren en MaaS (Mobility as a service) in deze nieuwe stadswijk belangrijke pijlers. Met het reeds aanwezige hoogwaardig openbaar vervoer van zelfrijdende shuttles en de waterbus/taxi wordt het ‘omdenken’ vanaf de eerste dag geprikkeld. Daarbij wordt binnen Rivium District  het gebruik van de fiets en de benenwagen gestimuleerd.

Duurzaam leven betekent ook aandacht voor elkaar en voor de buurt en wijk. Rivium District wordt een plek voor en door mensen. Een plek om in te leven en te beleven. De nieuwe bewoners, met verschillende leefstijlen en verschillende achtergronden, zijn een mix van doorstromers uit Capelle, instromers vanuit de regio en internationalen.

Betrokken partijen

Het eerste initiatief ligt bij vijf eigenaren/ontwikkelaars: Woonfront, Magis Vastgoed, Zuiver Vastgoed, Novaform Vastgoedontwikkelaars en Waterford. Zij verenigden zich in 2018 in coalitie Het Nieuwe Rivium. In nauw overleg met de gemeente Capelle aan de IJssel krijgt Rivium District vorm.

Planning

De coalitie werkte met de gemeente reeds aan het Gebiedspaspoort 2.0, dat door de gemeenteraad is vastgesteld. Op dit moment wordt er samen met de gemeente getekend en gerekend aan de verschillende bouwplots en de verbindende openbare ruimten. Alle betrokken partijen, zoals architecten, (concept)ontwikkelaars, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en verkeerskundigen werken nauw samen aan een totaalcompositie voor het gebied. Naar verwachting zijn na de zomer de eerste bouwplannen gereed om getoetst te worden. Dit zal onder meer in een Milieu Effecten Rapportage (MER) gebeuren. Uiteindelijk zal de gemeenteraad de kaders vaststellen voor realisatie van de bouwplannen.

Uiteraard starten we liever vandaag dan morgen. De behoefte aan nieuwe woningen is groot. Maar we werken óók aan een toekomstbestendige plek waar iedereen zich prettig en plezierig voelt. Een gebied met cohesie. De losse ontwikkelingen staan daarin niet op zichzelf, maar versterken elkaar. Ze zijn meer dan de som der delen. Aandacht maakt dit gebied écht mooier. En dat kost tijd.

De eerste sloopwerkzaamheden zullen vanaf 2022 plaatsvinden.

Vragen

Kijk voor veel vragen, en alle antwoorden, op de speciale pagina Vragen? Antwoorden!

Niets missen?

Op de hoogte blijven van Rivium District? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan