Het nieuwe Rivium

14 juni 2021

Rive oasis

NIEUWE WONEN EN WERKEN

Momenteel werken wij met veel plezier aan een mooie mix-use toekomst van Het Nieuwe Rivium. Dit doen wij in opdracht van ontwikkelaar Waterford Investments, de coalitie en de gemeente Capelle aan den IJssel. 

Aan de rand van Rotterdam worden in de komende jaren 5000 woningen gebouwd op kantorenpark Rivium. In gemeente Capelle aan den IJssel waar nu nog veel leegstand is, wel rond de 60%, komt een mix-use stadswijk met werken en het nieuwe wonen, stedelijke ontmoetingsplekken, uitnodigend groen en voorzieningen zoals een nieuwe supermarkt. Ook al komen er nieuwe woningen, blijft er nog steeds dezelfde werkgelegenheid voor de 6.000 medewerkers. In totaal is er plek voor zo’n 7000 nieuwe bewoners in een mix huur & koop.

EERSTE TRANSFORMATIES AF

De eerste pioneers zijn er inmiddels! RIVE REPUBLIC was de eerste oplevering op Het Nieuwe Rivium met meer dan 100 studio’s ontwikkeld door Waterford. LAP Landscape & Urban Design werkt in opdracht van Waterford stevig door aan de diverse ontwikkeling en transformatie opgaves in het Nieuwe Rivium op grotere schaal.

RIVE TOWER I

De bestaande ’s Graventower I wordt getransformeerd van kantoorpand naar 84 appartementen. Waarbij een variatie van 30-50m2 één en twee kamer-appartementen wordt gemaakt. Door het doen van deze transformaties blijft het gebied in ontwikkeling en wordt het meer en meer een aantrekkelijk woongebied, ook voor nieuwbouwprojecten en maatschappelijke functies.

VAN KANTOOR NAAR WOONUITSTRALING

Het uitgangspunt van de transformatie is om een luxe woongebouw te maken. Dit door een royale chique entree met een goede collectieve buitenruimte. De kenmerkende H structuur van het volume in de gevel blijft behouden, maar krijgt een totaal andere uitstraling. Het rechthoekige blok krijgt een warme natuurstenen look en de cilinder krijgt een warme houten uitstraling. Zo krijgt het gebouw een woonuitstraling in plaats van een kantoorpand. 

RIVE OASIS

Oasis is een groot nieuwbouw project met 950 woningen, LAP werkt in opdracht van Waterford samen aan deze ontwikkeling met Klunder Architecten.

GROUNDSCAPER MET SKYLINE

De hoog stedelijke dichtheid bepaald dat het gebouw moet worden opgetild naar een kleinere korrel een maat die past bij de bestaande bebouwing van Het Rivium. Door achter de gevelstructuur te werken met een pragmatisch bouwsysteem kan hier voorzien worden in de benodigde betaalbare woningbouw opgave van de stad Rotterdam / provincie Zuid-Holland. 

Ondanks de goed gelede hoogbouw is het bouwblok voornamelijk ontworpen op de begane grond en eerste gebouw lagen. Met royale lobby’s en horeca in de hoeken wordt er ruimte vrijgemaakt om aan de Rivium Boulevard een commercieel stedelijk programma te realiseren. De overige plinten zijn specifiek ontworpen naar het karakter van de verschillende straten. Woonstraat, adres aan het park en de klein commerciële functies aan de doorgaande fietsroute. 

COLLECTIEVE PARKTUIN

Het binnenterrein van het complex wordt een collectieve daktuin in de daktuin is een grote sparing opgenomen om een alternatieve toegang te bieden tot de parkeergarage en collectieve fietsenstalling. De collectieve huiskamers zijn in de toren opgenomen aansluitend aan de daktuin, dit betekend dat de huiskamers zich uitbreiden naar buiten tot op de daktuin. Met een royale trap staat de daktuin in verbinding met het stadspark. 

 

Bron: Landscape & Urban Design

Vragen

Kijk voor veel vragen, en alle antwoorden, op de speciale pagina Vragen? Antwoorden!

Niets missen?

Op de hoogte blijven van Rivium District? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan