Juichmomentje voor Capelle: “Ombouw Rivium komt steeds dichterbij”

4 oktober 2023

02 HNR balkonview Rooftop market daytime blue sky lr

Gemeente Capelle tekent Samenwerkings Overeenkomst (SOK) met vijf ontwikkelaars

 

Capelle aan den IJssel, 4 oktober 2023 – De eerste paal die de grond in gaat voor de ombouw van de bruisende stadswijk Rivium komt steeds dichterbij. Een belangrijke ‘papieren’ horde is vandaag genomen. Op het gemeentehuis tekende de gemeente Capelle aan den IJssel vanochtend met vijf ontwikkelaars (Zuiver Vastgoed-Novaform, Magis Real Estate, Waterford, Redevco Living en Woonfront-FiMek) een Samenwerkings Overeenkomst voor de ontwikkeling van Rivium. De vijf ontwikkelaars gaan samen 4.500 woningen van de in totaal 5.500 wonen die er in Rivium komen, bouwen met bijbehorende voorzieningen voor bewoners.

 

“Een juichmomentje”, noemde Harriët Westerdijk, verantwoordelijk wethouder namens de gemeente Capelle aan den IJssel, het tekenen van de SOK met de vijf ontwikkelaars. “Deze overeenkomst is heel belangrijk en laat zien dat we weer een stukje dichterbij de ombouw van het bedrijventerrein komen en op Rivium straks enkele duizenden nieuwe woningen kunnen realiseren. Het plannenmaken om tot deze bruisende wijk te komen, waar straks gewoond, gewerkt en geleefd kan worden is niet eenvoudig. Een compliment voor alle ontwikkelaars die, in een lastige economische tijd, risico’s nemen en onvermoeibaar blijven zoeken naar mogelijkheden. Belangrijk voor Capelle en de hele regio want de woningbehoefte is gigantisch.”

Peter van Hoepen van Waterford, één van de 5 ontwikkelaars, is blij met de ondertekening van de SOK: “Dankzij hard werken, uitstekend teamwork en wederzijds vertrouwen is er vandaag een samenwerkingsovereenkomst voor Rivium tussen de gemeente Capelle en de Coalitie van ontwikkelaars tot stand gekomen. Met veel vertrouwen werken we toe naar de realisatie van deze nieuwe woonwijk.”

In de SOK maken ontwikkelaars en de gemeente afspraken over hoe ze samen Rivium ontwikkelen. Ook is beschreven welke planologische procedures de komende tijd moet worden doorlopen voordat uiteindelijk het gebied bouwrijp kan worden gemaakt. In de loop van 2026 kan dan begonnen worden met de bouw van de eerste appartementen. Uiteindelijk worden er in Rivium zo’n 5.500 nieuwe woningen gebouwd.

 

Wonen en leven

De nadruk in Rivum komt te liggen bij het bouwen van appartementen. Een aantal kantoorpanden wordt omgebouwd tot woningen, andere gebouwen worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De gebouwen krijgen verschillende hoogtes waarbij de twee grootste woontorens tot ruim 130 meter hoogte kunnen stijgen. De meeste woontorens krijgen een hoogte van rond de 70 meter. Ook komen er voorzieningen die de wijk levendig moeten maken. Zo komen er restaurants, terrassen, winkels waaronder een supermarkt, een dokterspost en een fysiotherapeut. Ook wordt er gesproken over een school en een huis van de wijk. De bereikbaarheid van Rivium is een belangrijk aandachtspunt. De ParkShuttle is er al, maar ook met fietsers wordt rekening gehouden door fietsparkeerplaatsen aan te leggen en veilige fietspaden.

 

Informatiebijeenkomst

Op donderdag 5 oktober organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst over de ontwikkeling van Rivium. Hier worden een maquette, een plattegrond en impressiefoto’s getoond. De informatiebijeenkomst in het gemeentehuis aan de Rivierweg 111 wordt tweemaal gehouden op 5 oktober. Van 15.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur.

Vragen

Kijk voor veel vragen, en alle antwoorden, op de speciale pagina Vragen? Antwoorden!

Niets missen?

Op de hoogte blijven van Rivium District? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan